Feedback Sessie 30/03

Les: Geschiedenis van informatievisualisatie

De sessie begon met een les over de geschiedenis van de informatievisualisatie en haar toekomst. De belangrijkste les hier is dat informatievisualisatie nooit een verhaal op zich is, maar eerder ‘the means to an end’. Daarom werd de data door de visualisatie soms wat overdreven. Terugkijken naar het ontstaan van informatievisualisatie bracht ons ook bij de vraag of de visualisaties die we gewend zijn, zoals bar charts, wel zo evident zijn als we denken. Ten slotte keken we naar een presentatie van een van de ontwikkelaars van d3.js, Jeffrey Heer. Hij leerde ons dat informatievisualisatie in kwantiteit is toegenomen door de toegankelijkheid, bv. via Microsoft Excel, maar in kwaliteit is afgenomen. Heer’s oplossing was de computer zelf laten beslissen: gegeven de data, wat zijn de potentieel interessantste correlaties en hoe zouden die aan gebruikers getoond moeten worden.

Show ‘n tell

De slides van de sessie van 30/03 zijn beschikbaar hier. Omdat we weinig nieuwe ideeën hadden geïmplementeerd t.o.v. de vorige sessie was er natuurlijk veel minder feedback. De belangrijkste opmerkingen waren dat we voor tekst niet de stroke maar de fill moesten veranderen om ze te kleuren, en dat we beter geen zwaardjes konden gebruiken om conflicten op de kaart.

Nu komt het erop aan om de ideeën de we hebben te implementeren, zodat we volgende keer veel meer feedback kunnen krijgen. Dit voornemen is uiteraard opgenomen in de planning.

Leave a comment